Hogyan kezdjek akvarizálni?

Az akvarisztikával kapcsolatos általános kérdések.

Re: Hogyan kezdjek akvarizálni?

HozzászólásSzerző: Arillas » 2016.05.19. 10:17

Sziasztok!


Ajándékba adnék fiatal guppi lánykákat, fiatalok és egészen kis ifjoncokat is. Nagyon szívesen megtartanám őket, de az 50 literes akváriumhoz már egy kicsit túlnépesedtek! :)

Érd.: itt, vagy legraditunde@gmail.com


Tünde
Arillas
Friss hal
Friss hal
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2016.05.19. 09:58

Re: Hogyan kezdjek akvarizálni?

HozzászólásSzerző: Exian » 2016.07.07. 23:33

Sziasztok!

Régi-új akvarista vagyok, ami azt jelenti, hogy 15 évig volt már akváriumom, több is, amit/amiket kb. 10-12 évvel ezelőtt számoltam fel egy akvárium eldurranás után. Ezek kisebb akváriumok voltak, 30-80L között.

Most szeretnék újra belekezdeni. Ki is néztem egy komplett eladó, használt szettet. Mivel jó áron kínálja az eladó, így gondoltam jobban járok, ha ezt megveszem, mintha mindent megvennék újonnan (tényleg korrekt szett, 220L, egyedi, szép bútorral, tetővel, világítással, külső Tetra szűrővel, stb stb. Kb. a harmadáért hozzájutnék, mintha mindent újonnan megvennék-összeállítanék).

Az illető akváriuma belakott, 2 éve üzemel, növényekkel, halakkal.

A kérdésem az, hogy ha szeretném megtartani a jelenlegi állapotot, halakat, növényeket, hogyan tudnám a költöztetést megoldani problémamentesen? Kb. 30km a távolság, ezt kellene áthidalnom a halakkal, növényekkel, szűrővel. Hogyan készüljek fel rá? Egyáltalán, egy ilyen teljes költöztetés megoldható?

Minden ötletet, tanácsot előre is köszönök!
Exian
Friss hal
Friss hal
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2016.07.07. 18:17

Re: Hogyan kezdjek akvarizálni?

HozzászólásSzerző: amongthepeople » 2016.07.11. 22:02

Sziasztok.
2 hete foglalkozok akváriummal. Pontosabban egy átruházott akváriummal. Előtte semennyire nem foglalkoztam velük. így hát teli vagyok kérdésekkel ,leginkább problémákkal. Nagyon jól esne egy kis útba igazítást.

Az akvárium: 240L akvárium, külső szűrővel , levegőztetővel. halállomány kb.:18 db. 2db algaevő harcsa , 3db vitorlás ,2db csuka,1db Jávai csíkhal, 1db Neon, pár darab Guppi és néhány hasonló méretű disz hal.

Víz.: Csapvíz , Neptun szerint 15-16 keménységű, 8körüli PH, CO2 egyenlőre csak tabletták. Egyenlőre ennyit tudok csak róla mondani. Algásodást nem tapasztalok.

Aljzat: kvarc(?) homok. Egy fehér lyukacsos díszkő (gondolom mész tartalmú lehet, ezért nem sokáig szeretném benne hagyni), pár db fekete pala. 2db vasfa.

Világítás: 2db T8 cső, egyik fehéren másik lilán világit gondolom a kalvin miatt a lila a növényeknek és a fehér a halaknak. 10-22ig világítanak.

Szóval a kérdések/problémák:
-Aljzat: Szeretném lecserélni aljzatot 4-6mm es barna kavicsra, a növények köré égetett agyagra és egy elkülönített részen 2-3 mm kvarcra. Ez mennyire tökéletes?
(Tervezet állatok , Maláj tornyoscsiga, 10db neon, 3db algaevő harcsa, 5db guppi. )

-A meglévő algaevő harcsák (valószínűleg hímek) a talajporszívózás, 1/3dos vízcsere, visszavágott betegnövények óta csak etetéskor jönnek elő, előtte folyamatosan "szaladgáltak" lehet-e vmi baj? Vagy csak este aktívak?

-A legnagyobb problémám a növények. 4db növény van benne. 2db növény sárgák, lyukacsosak, lyukak széle barna. 1db sőtét barna foltos. Nem tudom sajnos megmondani a nevüket. Vásároltam bele egy Fodroslevelű vízikehelyhet. Vettem hozzá lyukacsos virágtartó edényt, JBL növénytalaJt, táptalajt. Ő speciel nem sárgul csak kezd lyukasodni a közepe és a szélei. Nagyon bosszant ,hogy vmi nincs a helyén. Remélem tudtok segíteni ,hogy helyre álljon a rendszer, vagy inkább jobb legyen.

Növényről képek:

http://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/160711/2016 ... es.hu_.jpg
amongthepeople
Friss hal
Friss hal
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2016.07.11. 21:10

Re: Hogyan kezdjek akvarizálni?

HozzászólásSzerző: Exian » 2016.07.16. 10:00

amongthepeople írta:Sziasztok.


Úgy tűnik, hogy itt nincsen már élet :(

Én is feltettem a kérdésemet, már vagy 2 hete, de semmi reakció.

A vicc az, hogy az egyik nagy számítógépes fórumban meg pörög ezerrel az akvarista topik.

Ha érdekel, gyere át oda (privátban megírtam, hogy hol található), ott válaszolnak szinte azonnal, én is rengeteg segítséget kaptam ebben a 2 hétben, napi szinten.

Üdv!
Exian
Friss hal
Friss hal
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2016.07.07. 18:17

Re: Hogyan kezdjek akvarizálni?

HozzászólásSzerző: Sztrapacska » 2016.12.01. 12:54

Sziasztok!

Mindenféle akvarisztikával kapcsolatos kérdésem lenne, mindenek előtt leszögezném, hogy kezdő vagyok, így az esetleges hülye kérdésekért elnézést :) guppik vannak a birtokomban évek óta, de azok tartásáról nem beszélnék, mert nem szeretném, ha felkeresnétek, legfőképp miattuk szeretném ezt rendesen csinálni, aztán persze kicsit guppikon túl is bővíteni a dolgokat.
Tehát kinéztem egy akváriumot, ami árban megfelelő lenne a méretéhez képest, mennyire látjátok megfelelőnek, esssetleg van-e valakinek tapasztalata egy pont ilyennel? https://www.mall.hu/allattartas-akvariu ... 0x30x40-cm

Nagy akvárium lenne, szóval szeretnék a guppik mellé vásárolni még, úgy terveztem, hogy csak max nyolcat raknék át egyelőre, mert annyi nagy van, a többi kisebb, nem akarnám, hogy a többi hal kikezdje őket. Nézegettem más fajtákat, és a vöröstorkú díszcsuka, celebeszi vitorláshal, zebracsíkos kövicsík, foltos páncélosharcsa és a pillangó törpesügér volt a legszimpatikusabb. Kérdés lenne, hogy ezekből melyek férnének össze guppikkal, és mennyit kéne rakni 1-1 fajtából, hogy jól érezzék magukat? Plusz ahogy olvastam (diszhal.inforól van minden tudásom velük kapcsolatban) a vöröstorkú díszcsuka hím nem kedveli fajtársait, ha vennék pár nőstényt (tehát teljesen hímek helyett) akkor a többi hal mennyire érezné a késztetést az erőszakra irányukba? Vagy a hímek agresszivitását sem úgy kell elképzelni, hogy megtépázzák egymást, max odacsípnek a másiknak, az visszacsíp, és elúszik máshová? Írták még, hogy szeret kiugrálni a vízből, persze amit linkeltem tetővel rendelkezik, és mindenképp olyat vennék, viszont nem veszélyes, ha nekicsappan a világításnak?

Aztán az alja az egésznek, milyen anyagot ajánlanátok? Ha bírja a guppit, akkor páncélosharcsát mindenképp szeretnék, esetleg zebracsíkosat, noha nem tudom, hogy utóbbit mennyire lehet kapni, azonban olvastam, hogy nekik homok kéne, zebracsíkosnak a táplálkozás miatt, páncélosnak meg hogy ne csesződjön szét a bajsza. Mindenképp homok lenne a jó, vagy tudtok ajánlani más, jól bevált aljzatot, ami megfelelő ezen halaknak? Táptalajt meg ilyesmit nem rakok, növénynek csak mohát és páfrányt szeretnék.

Végezetül szeretnék almacsigát is, annál mennyire áll fent a veszély, hogy elkezd szaporodni mint a rákfene? Valahonnan ezer éve kaptam csigát, de csak annyira emlékszem, hogy teljesen beleptek mindent egy idő után, fajtát nem tudnék mondani, 10+ éve történt.
Sztrapacska
Friss hal
Friss hal
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2016.12.01. 12:11

Re: Hogyan kezdjek akvarizálni?

HozzászólásSzerző: MrYeneou » 2017.07.10. 20:24

Sziasztok!
Szeretnék visszatérni az akvarisztika világába! Nagyon régi tapasztalataim vannak és már sokat felejtettem ezért szeretnék egy kis segítséget kérni!

Koncepció: 240 literes vegyes akvárium (kezdetnek tanulásképpen jó lesz)

Összetevők:
akvárium 120X40X50 (magas) + a hozzá tartozó 2X30 W műanyag tető (ebbe majd szeretnék tükröt vagy alufóliát rakni, amivel kicsit növelem a fényerőt), ezt a tetőt majd le szeretném cserélni egy kicsit komolyabbra de az még a jövő zenéje. vagy ha tudtok olcsóbban valahol [great.gif]
külső szűrő: JBL Cristal Profi e1502 greenline (1400 liter / óra)
belső szűrő: Eheim Pick Up 200 (2012) 220-570l/h vagy ha ez kevés akkor Eheim 2413 Biopower 240 belső szűrő - biológiai töltettel (280-750 liter / óra)
fűtő: 200 W (bár a hőmérséklet elég állandó)
aljat: kvarchomok, amibe még kevernék JBL Manado általános növénytalajt - ebből hány litert kéne????, vagy ti hogy csinálnátok???

Mi az, amit másképpen csinálnátok?
A növények és a halak még nincsenek lefixálva, esetleg abban is segíthetnétek, hogy egy szép, hosszútávon életképes és egészséges akváriumot tudjak kialakítani.

Köszönettel és tisztelettel: Gergő
MrYeneou
Friss hal
Friss hal
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2011.02.14. 20:27

Előző

Vissza: Általában az akvarisztikáról

cron