Talaj újrafelhasználása

A megfelelő táptalaj kiválasztása és használata

Talaj újrafelhasználása

HozzászólásSzerző: Ramses Einhorn » 2011.05.17. 18:13

Sziasztok!
Van egy fél éve berendezett akváriumom, buján tenyésznek a növények (bár direkt csak a legigénytelenebbeket tartom), és most már nagyon szeretném átrendezni, mert volna pár új ötletem, meg már össze is gabalyodtak egymással a növények, és szeretnék valami rendezettebb képet. Viszont nem sok kedvem van új talajt venni. A többek által negatívan értékelt JBL Manado talajt használom kb 5 centi vastagságban, én nagyon meg vagyok vele elégedve, növények szeretik, garnélák szeretik, turkáló halak is szeretik, szép is. Alatta kb 1 cm vastag JBL Aquabasis táptalaj van. Azon gondolkodom, hogyan lehetne újra felhasználni az egészet, hogy ne vesszen kárba. A következőre gondoltam:
Leszedem kb a felső 2 cm-t, abban szinte semmi Aquabasis nincs, átmosom, és hozzáteszek egy kis adag (1,5 liternyi mondjuk) új JBL Manadót (60x30-as az alapterület, 54 l). A maradék, Aquabasissal már jól elkeveredett 2-3 cm-t pedig nem mosom át, hanem otthagyom. Minden mást kiszedek (a vizet is persze), újraültetem a növényeket (éppencsak, hiszen még jön rájuk talaj), aztán szépen ráteszem az átmosott+új Manado réteget. Így megspórólok pár ezer forintot, nem vész kárba a féléves talaj, és a benne levő némi szmötyi még talán ellensúlyozza is a növények által eddig kiszipkázott értékes anyagokat. Mit szóltok hozzá? Hülyeség, vagy pompás ötlet? Ti fel szoktátok használni újra a talajt?
Ramses Einhorn
Friss hal
Friss hal
 
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2010.03.26. 11:38

Re: Talaj újrafelhasználása

HozzászólásSzerző: tibicuk » 2011.05.17. 18:42

Én is ezt a talajt használom a növényes akiban,nincs ezzel semmi gond,jó anyag.Kicsit elhordja az erős szűrő az elején,de ez nem szempont.

Járható útnak tartom,hogy leszeded a legfelső 2 cm-t és átmosod.A táptalaj( Aquabasis) újrafelhasználását már nem annyira tartom jónak,mert nem tudsz annyi vizet kiszedni belőle,ami utána ne szennyezné a feltöltésnél az akit.Illetve valahogy ki kellene szárítani és utána összekeverni az új táptalajjal.Rakd be a sütőbe olyan 100-150 fokra,állandó keverés mellett( :wink: :grin: )ki lehet szárítani hamar.Tehát beteszed kb. félórára,majd utána átkevered,megint egy félóra,átkever és így tovább.Ha már csak nedves,akkor jó lehet.A lényeg,hogy ne tocsogjon a vízben.Az új táptalaj is felszív valamennyi vizet,akkor már majdnem száraz lesz.
Avatar
tibicuk
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2008.12.19. 19:56
Tartózkodási hely: Baja

Re: Talaj újrafelhasználása

HozzászólásSzerző: Ramses Einhorn » 2011.05.19. 14:41

Na igen, erre nem gondoltam, hogy az az alsó 2 centi koszos víz visszaszivárog az új akváriumba, még ha meg is szűri valamelyest a felső új 3 cm réteg. Akkor tényleg ki kell szedni az alját is, és jön a sütős módszer... Mindenesetre kösz szépen a tippet. Vajon meddig lehetnek felhasználhatók ezek a talajok? Esetleg tapasztalat Aquabasis, Manado téren?
Ramses Einhorn
Friss hal
Friss hal
 
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2010.03.26. 11:38

Re: Talaj újrafelhasználása

HozzászólásSzerző: tibicuk » 2011.05.19. 15:24

Olyan fél év a táptalajok kifutási ideje.Bár nekem már 10 hónapja megy az aki, de nem látom,hogy kimerült volna a talaj.Ez függ attól is , hogy milyen növények vannak túlsúlyban,amik a gyökerükön keresztül veszik fel a tápanyagot,vagy a levelükön,vagy mindkettőn.

Bár azt ajánlottam,hogy szárítsd ki,mert valami tippet vártál a táptalaj újrafelhasználásra.Én fél éves talajt nem tennék vissza még feljavítva sem.Az csak félmegoldás.
Ha mindenképpen ezt akarod,csak a felét tedd vissza+az új táptalajt.
A Manadót lehet visszatenném kimosva,de csak az új kiegészítéseként alulra.
Avatar
tibicuk
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2008.12.19. 19:56
Tartózkodási hely: Baja


Vissza: Növényi táptalajok

cron