Hogyan kezdjek akvarizálni?

Az akvarisztikával kapcsolatos általános kérdések.

help!

HozzászólásSzerző: pedro12 » 2007.12.15. 12:07

Sziasztok!!

Segítséget kérnék. Sajnos , nem igazán működik az akváriumom, neonhal, algaevő és betta 2-3nap alatt megdöglöttek! Csak a rózsaszínű dániók (asziszem) vannak életben. Sok növénnyel pár napja inditottam az akváriumot szűrő és fűtés nélkül(hideg tűrő halakat próbáltam bele válogatni) Miért haltak meg a halak? Fáztak?? Olyan akváriumot szerettem volna amiben pár apró hal van csak és sok szép növény (4-5 neon és danio, 2pici algaevő és egy beta volt) ma már csak a 4 danio cirkál a viz tetején..
kérdés: nem elég ezeknek a felsorolt halaknak a szobahőmérsékletű viz? ill vettem valami víz lágyított is, hogy ne legyen kemény a viz ,de mégis kidöglött mindenki látható betegség nélkül!
[119.gif]
pedro12
Vendég
Vendég
 

Re: Akvárium szettek

HozzászólásSzerző: bajusz9 » 2007.12.15. 12:28

Az az egy biztos hogy a betták pl a meleget szeretik, de a neonhal és az algaevő is. Szerintem nem fogod megúszni a fűtő vásárlást. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb növény is melegben jobban érzi magát.
Nem írtad mekkora az akvárium, sajnos a szűrő is fontos. Szűrés nélkül még nagy vízben is nehéz halat tartani, nem lehetetlen, de nehéz. Szerintem.
Az is lehet, hogy egyszerre kerültek bele a halak, és hirtelen nőtt meg a nitit (v.nitrát) szint, ami nekik mérgező. Ez még szűrővel is előfordulhat.
Szőke vagyok! Oszt?
Napról napra az újdonság varázsával ajándékoz meg az amnézia.
Avatar
bajusz9
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3124
Csatlakozott: 2007.11.19. 13:51
Tartózkodási hely: Békéscsaba

Re: Segítség kérése problémák esetén

HozzászólásSzerző: Csuvi » 2007.12.15. 13:31

Fűtést mindenféleképp tegyél bele... Ha pár napos szerintem a nitrit (v. nitrát?) szint nem lehetett annyira magas, hogy mérgező legyen... Lehet a halak a sokk miatt haltak meg..

Kezd újra, kell egy 2/3-ad vízcsere, fűtés... amúgy passz...
... inkább csak nézelődöm...
Avatar
Csuvi
Cápa
Cápa
 
Hozzászólások: 785
Csatlakozott: 2007.11.22. 12:12
Tartózkodási hely: Békéscsaba

Re: Segítség kérése problémák esetén

HozzászólásSzerző: bajusz9 » 2007.12.15. 13:44

Lehet hogy pont a hirtelen hőmérsékletváltozás ártott meg nekik. De ki tudja. Az Öcsém régi akváriumában nem volt se fűtés, se szűrés, csak teljes vízcsere havonta. És mégis a guppik és a xiphok azt is bírták.
De mint mondta Mazsamaci- ez az ő érdemük volt. [icon_super.gif]
Szőke vagyok! Oszt?
Napról napra az újdonság varázsával ajándékoz meg az amnézia.
Avatar
bajusz9
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3124
Csatlakozott: 2007.11.19. 13:51
Tartózkodási hely: Békéscsaba

Re: Segítség kérése problémák esetén

HozzászólásSzerző: Farkas P » 2007.12.15. 16:29

Segítség!
A halaid valószínűleg már megfázottan kerültek az üzletbe és te sajnos így vetted meg őket! Ezért nem láttál rajtuk semmi betegségre utaló jelet. Legfeljebb az úszók töve lehetett kivörösödve! Nekem 160l. es akváriumom van az elmúlt 10 évben nem használtam fűtőt mert a mi lakásunkban nagyon egyenletes a hőmérséklet, az akvárium vize 24-26fok között volt. Jelenleg diszkoszok is vannak benne ezért beüzemeltem egyet mert nekik már magasabb a hőmérsékletigényük!! A szűrést szerintem nem tudod elkerülni, legalább egy kisebb teljesítményű belső szűrőt használnod kell!! Farkas P.
Farkas P
Vendég
Vendég
 

Re: Segítség kérése problémák esetén

HozzászólásSzerző: bajusz9 » 2007.12.16. 15:23

Pedró! [006.gif]
Betta: 5,6-11,2 NK
Neon: 10-15 NK
Vált dánió: 5,6-14 NK
Anci: 2,8-11,2 Nk
Ez a halaid vízkeménység szüksége.

http://edak.cellkabel.hu/fok/kiir.php?azonosito=16

És erre gondoltam, amikor azt írtam, ne egyszerre tegyél bele sok halat. Remélem a második adag hallal minden rendben van, mostanra a maradék pár halad "kialakította" a megfelelő vízminőséget.
Szőke vagyok! Oszt?
Napról napra az újdonság varázsával ajándékoz meg az amnézia.
Avatar
bajusz9
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3124
Csatlakozott: 2007.11.19. 13:51
Tartózkodási hely: Békéscsaba

Hogyan kezdjek akvarizálni?

HozzászólásSzerző: Tibor » 2010.10.21. 09:07

Alexa89 írta:Sziasztok.
a segítségeteket szeretném kérni.Pár napja vásároltunk egy 18 literes akvárium szettet a kislányomnak, vettünk bele egy bettát,(azt hiszem hím,hosszú hegyes úszói vannak), és egy algaevőt, van benne egy nagyobb műnövény, és egy hordódísz amibe tudnak bújkálni.Szeretnék még tenni bele halat, hogy ne legyen ennyire üres az akvárium, tudnátok ajánlani valamit amit össze lehet zárni a bettával???Köszi mindenkinek

Kedves Alexa!
Szerintem szerencsésebb lett volna, ha a vásárlás előtt kezdesz érdeklődni. Mivel akkor a kezdeti ismerethiányból származó melléfogásokat könnyebb elkerülni. Kezdjük mindjárt az akvárium választásánál, gondolom azért választottatok kis akváriumot, mert "mégy csak kezdő vagyok, szeretném kipróbálni kicsiben" a nagy akváriummal meg bizonyára sok gond van. Ez az első tipikus hiba pont ellenkező a helyzet, a biológiai egyensúly fenntartása hosszútávon egy kis akvárium esetében sokkal nehezebb, nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel. Következő a növények "műnövény?" a növényeknek nem csak esztétikai szerepe van, hanem ez is szintén hozzájárul az egészséges akváriumi környezet megteremtéséhez élete során. A halak kiválasztása, az igények kielégítésével kezdődik, nem pedig azzal, hogy ennyi helyem van mit tegyek bele.
Felvetésedre, egy újabb általános tévhit eloszlatásával kezdem a Betta splendens nem egy vérszomjas vadállat, de igényei miatt nem való bármilyen társas akváriumba. Másik nem tudom milyen az a bizonyos algaevő, de néhány kivételtől eltekintve az algaevő fajok nagyra nőnek ezért nem valók ilyen kis akváriumba.
Ekkora méretű akváriumba legfeljebb néhány guppit vagy törperazbórát tudnék elképzelni.
Végül, de nem utolsó sorban, a technika; fontos, hogy minden akváriumban legyen szűrő berendezés (ebben az estben elegendő egy légpumpás szivacsszűrő is), automatafőtés, és szabályozott világítás. Továbbá, egy megfontolandó tanács...
Csababá írta:Szia!
Légy szíves elolvasni a korábbi hozzászólásokat! Olyan kérdésekre is választ kapsz, ami még fel sem merült benned!

Mindezt azért, hogy az akvarisztika szórakoztató hobbi, és ne egy kudarcokkal teli rémálom legyen.
Kutakodj és kérdezz bátran!

Tibor
Avatar
Tibor
Adminisztrátor
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1116
Csatlakozott: 2007.12.08. 13:56
Tartózkodási hely: Szarvas

Re: Hogyan kezdjek akvarizálni?

HozzászólásSzerző: Alexa89 » 2010.10.21. 10:21

Szia Tibor.
Köszönöm a válaszodat, és reagálnék is rá.
Azért vettünk kicsi akváriumot, mert kevés a hely, másrészt nem akarunk sok halat, csak néhány darabra gondoltunk. Mellettünk van egy üzlet,( kisállatkereskedés volt, mostmár csak felszereléseket tartanak) a hölgy eléggé tapasztalt a halak terén, mikor átmentem hogy vegyek igazi növényt azt mondta fölösleges, mert csak 1 betta van az akváriumba, az pedig úgy is felmegy levegőért.Ő tanácsolta hogy műnövényt rakjak bele.Az algaevőnknek nem tudom a nevét, de nem nő nagyra, legalábbis ezt mondták a boltban ahol vettük. :S Szűrő van az akváriumban, működik is, ez hozzá volt az akváriumhoz.Max.3-4 db halacskára gondoltunk még, amit beletennénk, hogy ne legyen annyira üres.Azért a válaszodat köszi.Üdv
Alexa89
Friss hal
Friss hal
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2010.10.20. 13:06

Re: Hogyan kezdjek akvarizálni?

HozzászólásSzerző: Csababá » 2010.10.21. 12:33

Hogyan kezdjek akvarizálni? Először is (a megbízható szakirodalom átolvasása után) hallgassak arra, aki szívességből, nem pedig üzleti érdekből segít, válaszol a kérdéseimre. Továbbá ne olyan válaszokat várjak, ami megfelel az elképzeléseimnek, persze több oldalról is meg lehet közelíteni bármit. Sok kitartást és sikert!
...SZERINTEM. Továbbá..."Nem minden esetben értek egyet saját véleményemmel, nézeteim nem feltétlenül tükrözik meggyőződésemet" (Peterdi) A válaszokat, hozzászólásokat előre (is) köszönöm.
Avatar
Csababá
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3227
Csatlakozott: 2008.01.07. 09:09
Tartózkodási hely: Gyula

Re: Hogyan kezdjek akvarizálni?

HozzászólásSzerző: Tibor » 2010.10.21. 20:20

Alexa89 írta:.....igazi növényt azt mondta fölösleges, mert csak 1 betta van az akváriumba, az pedig úgy is felmegy levegőért. ....

Bocs ezt a részt nem igazán értem, hogy itt mi az összefüggés?
Avatar
Tibor
Adminisztrátor
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1116
Csatlakozott: 2007.12.08. 13:56
Tartózkodási hely: Szarvas

Következő

Vissza: Általában az akvarisztikáról

cron