Akvárium beindítása

Az akváriummal kapcsolatos mindenféle kérdések, segítségek helye!!!

Re: Akvárium beindítása

HozzászólásSzerző: krix » 2010.07.21. 01:30

Sziasztok!

Kezdő vagyok díszhalak terén, ez az első akváriumom. Interneten sok feketét-fehéret összeolvasgattam, beszéltem kereskedővel, utánna kialakult kép alapján meglett egy 30L-es akvárium, berendeztem jöhetnek a halak. Tudom, kicsi, de mivel én nem vagyok folyamatosan otthon, nem egyedül tartom karban, így kezdetnek az "ajánlott legkisebb méretű" akváriumban egyeztünk ki. Biztosítottam jócskán bújkálókat, aprószemű kavicsos talajt, nincs benne élő növény. Mindenéppen kis méretű, békés és nem túl sok halra gondoltam.Az ötletem 4 páncélos törpeharcsa és 6 guppi. Mi erről a véleményetek?

A guppi ugyebár szapora faj, nem tudnám hova tenni az ivadékokat, ha elszaporázzák magukat. A nőstény amúgy is nagyobb, a hím meg szebb. Mi lenne, hogy guppiból csak fiúk lennének?
krix
Friss hal
Friss hal

Bejegyzések: 2

HozzászólásSzerző: Tibor » 2010.07.21. 07:51

Szia, krix!

Sokat gondolkodtam, mit is írjak neked, hogy ne vegyem el a kedvedet. Nem tudom kinek a tanácsára, milyen elhatározásból jutottál arra a következtetésre, hogy jó lesz a 30 l-es medence. De azt tudnod kell, hogy egy ekkora akváriumban könnyen felborul a biológiai egyensúly, ezért nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, ebből kifolyólag kezdőknek nem éppen ideális. Ahogyan írtad nem gyakran nem vagy otthon, felteszem hosszabb időre, gondozatlanul marad ez sok gond forrása lehet. Egy beállt nagyobb akváriumban ez kisebb valószínűséggel fordul elő. Műnövényeket karantén v. szaporító akváriumba tudok elképzelni. Halakat 21 nap beállási időnél hamarabb berakni nem ajánlatos, szerintem a páncélosokat elfelejtheted, ekkora akváriumba nem valók, minimum 50-60 liter, de némelyiknek fajtának több is kell csapathal ezért 6-8 egyedet ajánlatos belőlük tartani. A guppikból 30 literre 1 hím és 3 nőstény a maximum. Magam részéről ekkora akváriumban Rasbora maculata - Törperazbórákat, v. Boraras brigittae - Zöldsávos törperazbórákat tudok elképzelni ezekből kb. 8 halat lehet tartani (viszont ezek a fajok igényli a dúsan növénnyel beültetett, jól szűrt medencét).
Az utolsó kérdésre had ne válaszoljak.
Légy szíves gondold át ezt újra, hogy sok kellemetlenségtől és kudarctól megkíméld magad, és nem utolsó sorban a halaidat pedig sok szenvedéstől.

Kellemes időtöltést.
Tibor
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Bejegyzések: 337

HozzászólásSzerző: krix » 2010.07.21. 14:56

Szia Tibor!

Köszönöm a hozzászólásodat! Nem azt írtam, hogy ritkán vagyok otthon, hanem azt, hogy nem folyamatosan. Nyáron itthon vagyok, tanévbven meg P-SZ-V vagyok itthon. Jóval nagyobb medence számára nincs is biztosítva hely, elsőre csak ekkora jöhetett szóba. Viszont több díszállat kereskedésben is jártam, volt ahol hozzáértő szakember, valahol szimpla kereskedő volt. Viszont sehol sem mondták, hogy törpeharcsák és guppik a fent említett kombinációkban nem alkalmasak, inkább nagyobb mennyiséget javasoltak. De nem célom megkínozni a jószágokat, ezért minden tanácsot szivesen fogadok, hogy miként lehetne kihasználni ezt az akváriumot. Ha linkenél olyan oldalakat, ami szerinted fedi a valóságot, vagy tennél javaslatot, hogy még milyne fajta halak tartására alkalmas, örülnél neki!
krix
Friss hal
Friss hal

Bejegyzések: 2

HozzászólásSzerző: Tibor » 2010.07.21. 17:06

Tibor
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Bejegyzések: 337

HozzászólásSzerző: cyranose » 2010.07.26. 10:12

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Kislányom meg van őrülve az akváriumokért, és egyik nap hazaállított egy bettával és egy kék gurámival (az eladó ajánlotta ezt a párosítást). Ezzel nincs is gond, de engem is annyira magával ragadtak a halacskák, hogy szeretnék jobban belemerülni ebbe a témába így beszereztem egy 60 literes akváriumot. Ezt szeretném betelepíteni, ehhez kérnék segítséget. A nehézség az, hogy ugye a két fent említett halacska már adott, így ezek mellé kellene társakat (ill. növényeket) találni. Ebben kérném az itteni hozzáértők segítségét, nem szeretném elsietni a dolgot nem megfelelően kiválasztott (mennyiség, párosítás, stb.) halakkal, növényekkel. Sok mindent olvasgattam már a beindításról, vízminőségről, de azért csak jobb lenne (főleg leendő halaimnak) ha profik segítenének az elindulásban. Előre is köszönöm!
cyranose
Friss hal
Friss hal

Bejegyzések: 3

HozzászólásSzerző: Csababá » 2010.07.26. 11:07

Ugyan profi nem vagyok, de a kék gurámi igen nagyra nő. Szerintem kisebb halak jobban éreznék magukat 60 literben. Sok helyen olvasni a minimális "helyigényekről", amit figyelembe véve szűkül a lehetőségek köre. Kisebb elevenszülők, pontylazacok, cory-k, márnák, stb. kisebb csapatban (6-10) jól érezhetik magukat. Konkrét faj nélkül nehéz.
...SZERINTEM. Továbbá..."Nem minden esetben értek egyet saját véleményemmel, nézeteim nem feltétlenül tükrözik meggyőződésemet" (Peterdi) A válaszokat, hozzászólásokat előre (is) köszönöm.
Csababá
Moderátor
Moderátor

Bejegyzések: 2490

HozzászólásSzerző: cyranose » 2010.07.26. 11:17

Csababá írta:Ugyan profi nem vagyok, de a kék gurámi igen nagyra nő. Szerintem kisebb halak jobban éreznék magukat 60 literben. Sok helyen olvasni a minimális "helyigényekről", amit figyelembe véve szűkül a lehetőségek köre. Kisebb elevenszülők, pontylazacok, cory-k, márnák, stb. kisebb csapatban (6-10) jól érezhetik magukat. Konkrét faj nélkül nehéz.

Köszönöm!
Igen én is rájöttem (sok-sok olvasgatás után), hogy a guráminak nagyobb aksi kellene, nem is értem, hogy a kereskedésben miért őt ajánlották a kislányomnak egy pici (5 literes) aksiba a betta mellé. Nem kellene neki egy pár?
Amiket írtál halakat, miből mennyit ajánlanál (párban vegyem őket vagy van amelyik "csapathal"?) Melyik közülük a "tisztaságért felelős"? Mennyi hal legyen az akváriumban összesen, hogy legyen életterük és ne zsúfoljam össze őket? Bocsi az amatőr kérdésekért, de szeretném ha leendő halaim nem lennének amatőr kísérletezgetésem áldozatai.
cyranose
Friss hal
Friss hal

HozzászólásSzerző: Csababá » 2010.07.26. 12:41

Inkább valami kisebbre kellene cserélni, mintsem a párját is nyomorgatni. A példáim, mint írtam is, csapathalak. 5 centis felnőttkori méret alatt a hal minden centijére érdemes egy litert számolni. Én nem takarítónak tartom a cory-kat, de valóban hasznosak lehetnek olyan halak mellett (/alatt), akik nem esznek az aljzatról. A halak inkább a "koszért" felelősek. Ha nem szeretnél túltelepített akváriumot, 10 db max. 5 centis halat válassz! Olvass sokat (jó helyen) és olyan kérdésekre is választ találsz, amik még fel sem merültek benned!
...SZERINTEM. Továbbá..."Nem minden esetben értek egyet saját véleményemmel, nézeteim nem feltétlenül tükrözik meggyőződésemet" (Peterdi) A válaszokat, hozzászólásokat előre (is) köszönöm.
Csababá
Moderátor
Moderátor

Bejegyzések: 2490

HozzászólásSzerző: cyranose » 2010.07.26. 13:09

Nagyon köszönöm a segítséget! Próbálok minél többet olvasni a témáról ahol csak lehet. Nekilátok a halak kiválasztásának, és próbálom elcserélni a gurámit. Az kicsit zavar, hogy a kereskedésben miért erőltették annyira a megvételét, ha 100 liter körüli aksiban érzi jól magát, mi pedig direkt olyan halat kértünk, ami pici akváriumban is jól elvan. Bosszant, hogy mindennek 1000x utána kell nézni, nehogy "átverjenek" vagy nem oda illő élőlényt vetessenek meg velem. De szerencsére itt vannak az ilyen jó fórumok. Még egyszer köszönöm, biztosan "találkozunk" még ....
cyranose
Friss hal
Friss hal

Előző

Vissza: Az akvárium