Akkor én a trópusi akváriumomba nem alkalmazhatok sót. És mi a helyzet az aranyhalakkal? Ők nagyon nyálkás fajtájú halak, egyetlen más díszhalnál sem tapasztaltam ilyen nyálkás bőrt mint náluk. A piros aranyhalamon az uszonyán illetve a homlokán néha feltűnnek fehéres kocsonyás pötty szerű dudorok, ezek csoportokba nőnek lassan. Ezt próbáltam már rövid sósvízes fürdővel megszüntetni neki 2-3 alkalommal, de nem sikerült. Kézzel is le tudom dörzsölni, de időről időre újra kijönnek. Pl. ma is leszedtem neki a farokúszójáról, de utána vettem észre hogy a hátúszója csúcsán maradt egy, de még egyszer nem akartam megfogni őt.
Sajnos szegény piros aranyhalam nem valami jó környezetből származott, a családom vásárolta 2 másik példánnyal, azok már nem élnek. A hazahozást követően egyből betegségbe estek, alig tudtam meggyógyítani őket, az egyiket nem is sikerült. Azt hiszem bársonybetegségük volt (szürkés-fekete elszineződés a bőrön, az egyiken nagyon látszott, de a családom azt hitte hogy ilyen a mintázata, bár szegény halnak a feje a testéhez kébest elég nagy volt, valószínűleg fogyás következtében, mikor a másikon is megjelent a feketeség egyből tudtam hogy ez nem normális és kezeltem őket). Késöbb a másik piros aranyhal valami bélgyulladásba és étvágytalanságba pusztult el (szegény egyszer ő is beszorult a háttér mögé, alig tudtam kiszedni, már majdnem feladtam). Csak egy maradt meg a 3-ból és már több mint egy éve nálam van. Késöbb a fekete teleszkópszeműt már én választottam mellé, vele nem volt semmi probléma eddig. Szóval fontos a jó halválasztás.

De az is tény, hogy amióta nem használom azóta kevesebb a pusztulás is. Ha huzamosabb ideig használja az ember a halak teljessen rászoknak.

:
![[039.gif] [039.gif]](./images/smilies/039.gif)