Víz fertőtlenítése? Hogyan?

A víz paraméterei, annak romlása és javítása!!!

Re: Víz fertőtlenítése? Hogyan?

HozzászólásSzerző: Marri » 2008.06.13. 21:27

[signthankspin.gif] Akkor én a trópusi akváriumomba nem alkalmazhatok sót.
És mi a helyzet az aranyhalakkal? Ők nagyon nyálkás fajtájú halak, egyetlen más díszhalnál sem tapasztaltam ilyen nyálkás bőrt mint náluk. A piros aranyhalamon az uszonyán illetve a homlokán néha feltűnnek fehéres kocsonyás pötty szerű dudorok, ezek csoportokba nőnek lassan. Ezt próbáltam már rövid sósvízes fürdővel megszüntetni neki 2-3 alkalommal, de nem sikerült. Kézzel is le tudom dörzsölni, de időről időre újra kijönnek. Pl. ma is leszedtem neki a farokúszójáról, de utána vettem észre hogy a hátúszója csúcsán maradt egy, de még egyszer nem akartam megfogni őt.

Sajnos szegény piros aranyhalam nem valami jó környezetből származott, a családom vásárolta 2 másik példánnyal, azok már nem élnek. A hazahozást követően egyből betegségbe estek, alig tudtam meggyógyítani őket, az egyiket nem is sikerült. Azt hiszem bársonybetegségük volt (szürkés-fekete elszineződés a bőrön, az egyiken nagyon látszott, de a családom azt hitte hogy ilyen a mintázata, bár szegény halnak a feje a testéhez kébest elég nagy volt, valószínűleg fogyás következtében, mikor a másikon is megjelent a feketeség egyből tudtam hogy ez nem normális és kezeltem őket). Késöbb a másik piros aranyhal valami bélgyulladásba és étvágytalanságba pusztult el (szegény egyszer ő is beszorult a háttér mögé, alig tudtam kiszedni, már majdnem feladtam). Csak egy maradt meg a 3-ból és már több mint egy éve nálam van. Késöbb a fekete teleszkópszeműt már én választottam mellé, vele nem volt semmi probléma eddig. Szóval fontos a jó halválasztás.
Marri
marika3 freemail hu
Marri
Növendék hal
Növendék hal

Bejegyzések: 153

HozzászólásSzerző: Csabi » 2008.06.16. 08:16

Sziasztok!

Mikor én is kezdtem az akvarizálást, nekem is mondták a boltban, hogy minden vízcserekor öntsek a vízbe malachitzöldet, vagy metilénkéket. Sőt hozzátették, hogy ízlés kérdése, hogy mikor melyiket használom, mert egyiktől kék a másiktól zöld lesz a vízem. [icon_hang.gif] És tényleg rá van írva ezekre a szerekre, hogy minden vízcserekor alkalmazandó, úgyhogy érdekes a kérdés. [102.gif] De az is tény, hogy amióta nem használom azóta kevesebb a pusztulás is. Ha huzamosabb ideig használja az ember a halak teljessen rászoknak.
Sózni én is szoktam, főleg a sügerek akváriumában lévő vízet. Minden vízcserekor, ami havonta egyszer van és úgy a víz negyedét cserélem ilyenkor 3 nagy kanál jódozott tengeri sót óldok fel és utána öntöm a vízbe. Azaz 100 literenként egy púpozott kanállal. Hozzá kell, hogy tegyem, bár a sügerek strapabíróak, már vagy 1,5 éve nem is volt pusztulás a sügereim között. [icon_pray.gif]
Most Lovacsos-nál is volt ez a nagy dögvész. Már több mint egy hete nem pusztúlt el egy hal sem. Azóta amióta egy vízcsere alkalmával találtunk egy tetemet, amelyik hiánya teljessen elkerülte a figyelmünket, két kő közzé beszórúlva. E vízcsere alkalmával tettünk még az akváriumba amely 100 literes egy háromnegyed kanálnyi sót is. Most hogy az eltávolított tetem vagy a só segítet nem tudom, viszont veszteség azóta nincs. Sőt van egy hal ami ugyancsak megbetegedet a dögvész idején, állapota azóta stagnál. [102.gif]
Következtetésként szerintem, persze mint ahogy azt András is mondta vannak kivételek a só tapasztalataim szerint, ha a koncentrátumot betartjuk akkor használ, fertőtleníti a vízet.

Üdv -

Csabi
Csabi
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Bejegyzések: 1472

HozzászólásSzerző: bajusz9 » 2008.06.16. 14:53

Lehet hogy a sónak is csak akkor van hatása, ha nincsenek hozzászokva. Nálam ugyanis első pillanattól fogva van só a vízben. Minden vödör vízhez teszek 1 kiskanálnyi sót. Mégis van gondom velük bőven. Vagy a töménység nem lenne jó?
Szőke vagyok! Oszt?
Napról napra az újdonság varázsával ajándékoz meg az amnézia.
bajusz9
Moderátor
Moderátor

Bejegyzések: 2580

HozzászólásSzerző: trewa » 2008.06.16. 15:54

Szia!Gondolom a vödör nálad is 10 litert jelent,ennyibe én 1 csapott evőkanál sót szoktam rakni.Általában azt mondják,h jód menteset kell használni,kivétel a tanganyikás torpedók,leleupi nekik szükségük van kicsit magasabb jód koncentrációra.A sóhoz nem a halak szoknak hozzá hanem a betegség okozói,ezért lesz hatástalan.Egyébként nem értem ezt a sok betegséget,nekem nagyon ritkán van (kb 4-5 éve nem volt) igaz nem is veszek halat kereskedőtől vagy ismeretlen helyről.Sztem ez a titka az egészséges halaknak,nem a gyógyszerek.Elevenszűlőnek mindenképp kell sózni,de pl ha csak dél-amerikás ponytlazacokat tartasz akkor inkább ne.Nálam mindíg vannak coryk az akváriumokban,soha nem tapasztaltam,h zavarná őket a só (de sosem tenyésztettem).Vitorlásnál is bent volt a só régen mikor tartottam,ott sem volt gond vele,szaporodtak szépen.Szóval izlések és pofonok.De sztem só,paprika,hagyma mindenképp kell a jó hallébe!! [rofl2.gif] [rofl2.gif] [rofl2.gif] [rofl2.gif] [signthankspin.gif]
Olyan nincs,hogy valami nem jó sörnyitónak!!
http://www.gazlap.hu , http://www.terrarista.hu
trewa
Cápa
Cápa

Bejegyzések: 800

HozzászólásSzerző: kontár » 2008.06.16. 23:17

Hello Trewa!
A titok kapcsán, csak megerősíteni tudlak. [great.gif]
Nem nagyon láttam itt miskolciakat, de tudnék nekik mondani néhány nagy forgalmú boltot, amit messzire elkerülök, ha bármilyen élőlényt akarok venni. [018.gif]
Nemrég voltam egy hajdan szebb napokat látott, nagy multú kereskebésbe, hát... siralmas? felháborító? nem is találtam szavakat, nem is mondtam semmit, csak eljöttem.
Hogy ne legyen teljesen off [shock.gif] :
Régebben, egy szintén behurcolt betegségből adódóan én is használtam
ezt a Neptunos gyorsfürdetőt.
4 db dániót kezeltem. Betartottam a koncentrációt, meg az időt is betartottam volna, csak a danik nem várták meg.
Elkezdtek ugrándozni, utána meg kiugrálni a szőnyegre [017.gif]
Nem biztos, hogy Bajusz9 hibázott, túl erős szer lehet.
Én akkor használtam másodszor&utóljára. [039.gif]
kontár
Növendék hal
Növendék hal

Bejegyzések: 268

viz csere

HozzászólásSzerző: gfero » 2010.06.22. 18:55

ion cserélt vizet szoktatok használni
gfero
Friss hal
Friss hal

Bejegyzések: 2

HozzászólásSzerző: gfero » 2010.06.22. 19:11

én agua safet szoktam használni meg minden 10 liter vízhez egy kiskanál sót metilén kéket nem használok mert károsítják a halak nyálkahártyáját.
gfero
Friss hal
Friss hal

Bejegyzések: 2

Előző

Vissza: Víz az akváriumban