Loricariidae

Általánosságban a halakról minden!!!

Loricariidae

HozzászólásSzerző: Csababá » 2010.07.07. 07:45

Egy angol nyelvű cikk, ami a Loricariidae-k (nem találtam a pontos magyar nevet, talán vértesharcsák/tepsifejű harcsák/"algaevők") szája és táplálkozása közötti összefüggésről szól. http://www.practicalfishkeeping.co.uk/c ... ntent=html
Ezek szerint csak egy részük valóban algaevő és a fát nem eszik, bár igénylik. (jó hasonlattal élnek) Némelyik kifejezetten pl. szúnyoglárvát, egyéb gerincteleneket burkol.
Kár, hogy nálunk csak ritkán és drágán találkozni a 5(-10) népszerű fajon kívül. Az Ancistrus, Hypostomus, (Macr)Otocinclus és Glyptoperichthys nemek mellett akad még néhány igen dekoratív (pl.: Bary-, Hemi-, Hyp-, "stb."-ancistrus, Chaetostoma, "X"-loricaria, Dekeyseria, Panaque, Peckoltia, "X"-otocinclus).
http://www.planetcatfish.com/catelog/fa ... amily_id=4
...SZERINTEM. Továbbá..."Nem minden esetben értek egyet saját véleményemmel, nézeteim nem feltétlenül tükrözik meggyőződésemet" (Peterdi) A válaszokat, hozzászólásokat előre (is) köszönöm.
Csababá
Moderátor
Moderátor

Bejegyzések: 2490

Re: Loricariidae

HozzászólásSzerző: Csababá » 2010.07.07. 07:47

Kinek mije van?
...SZERINTEM. Továbbá..."Nem minden esetben értek egyet saját véleményemmel, nézeteim nem feltétlenül tükrözik meggyőződésemet" (Peterdi) A válaszokat, hozzászólásokat előre (is) köszönöm.
Csababá
Moderátor
Moderátor

HozzászólásSzerző: feca101 » 2010.07.07. 09:29

L-226 Panaqolus changae Iquitos Tiger Peckoltia
L-183 Ancistrus dolichopterus
L-100 Ancistrus sp.
L-144 Ancistrus temminckii
L-052 Dekeyseria pulcher
L-121 Peckoltia braueri Worm Line Peckoltia
LDA-19 Hypancistrus sp.
L-200 Baryancistrus demantoides
L-130 Hypostomus sp.
Otocinclus affinis

Ezek vannak nálam.

Majdnem mind imádja a fát és meg is eszi, de a leginkább az L144 és az L130 szereti, ők többet esznek a fából mint bármi más eleségből.
Majdnem mind éjszakai élőlény ( mint én ), nappal alig láthatóak, általában elbújnak egy fa, vagy kerámia mögé. Valószínűleg ezért sem túl népszerűek. Kivétel az L144, és az Otocinclus - ők bár félénk halak, nappal is aktívak, az L144 csak fiatal korában, azután ha van (kell!) megfelelő búvóhely, ő is áttér az éjszakai életmódra. Persze ez az én tapasztalatom, lehet hogy másnál egész másképp viselkednek. Bár nem gondolom.
feca101
Növendék hal
Növendék hal

Bejegyzések: 198

HozzászólásSzerző: Csababá » 2010.07.07. 13:14

Wow, szép kis gyűjteménynek hangzik! Anno csak a sügéreket vettem észre. Egyre inkább érik az a látogatás! [045.gif]
Csababá
Moderátor
Moderátor

Vissza: Általános beszélgetés a halakról